În lipsă de pisici tolănite la soare…

    Textul de mai jos l-am scris pe 3 ianuarie. Văd că invazia  nu a avut loc…

imagesnn

     N-am văzut două naţii  mai umoristice decât francezii şi englezii.  N-au ei habar  de  românescul „haz de necaz”, dar au cu ce compensa, sunt plini de umor, aşa cum  mâţa este  plină de purici. Desigur, biata vertebrată, pufoasă şi mustăcioasă, se vârcoleşte de la atâtea ciupituri, înţepături insistente şi minuscule. Mai uită de ele când îşi ia gustarea, dar, cred că sunteţi de acord cu mine, că ea tot rămâne secătuită de puteri.

    În dimineaţa asta, în lipsă de pisici tolănite la soare, am luat la puricat ziarele franţuzeşti. La alea englezeşti nu mă încumet, nu stau bine cu tradusul.  Citesc un articol în Le Figaro care spune că Germania şi Regatul Unit se tem de invazia lucrătorilor români şi bulgari. De abia acum, au început şi francezii să bată toba pe subiectul acesta.

     Articolul atrage comentatori feroci.  Un cititor scrie că esticii, adică noi şi vecinii noştri de la sud de Dunăre (că la ruşi doamne fereşte să le bagi băţul printe gard), sunt violenţi şi  mână ieftină de lucru. Numai bine, le eradicăm politicienii, de care ei nu sunt mulţumiţi, pe bani puţini. Staţi să vedeţi că, mai târziu, francezii or să ne mulţumească. Acelaşi comentator  prevede un război civil. Nu îmi dau seama  ce vrea să zică, dar este clar că omul are multe nemulţumiri şi probleme necunoscute nouă. Spre final, spune că francezii deja plătesc cu vârf pentru imigranţii africani şi că asta le mai trebuia acum. De care africani, nordici, centrali, sudici, se plângea nu ştiu să vă zic. Într-un alt comentariu, aceeaşi persoană zice că doar scursurile noastre se duc la ei, că rămâne crema în ţară. Şi noi care suntem tentaţi să credem invers.  Întotdeauna m-am întrebat, dar scursurile societăţii lor oare  unde se duc ? Sau la ei este invers, scursurile rămân în ţară şi ăi buni se duc afară ? Sau e ceva de mijloc, nici albă, nici neagră ? Sau ei nu au ? Ei, ce cârcotaşă sunt şi eu.  Treaba lor, pot să-i fiarbă cu unt şi  pătrunjel, numai sa nu-i trimită nouă.  Şi poate ar fi cazul să pună „scursurile”  la muncă ca să nu mai aibă prilej să le scoată ochii cu ajutoare, apoi şi lor le va merge vorba de buni stăpâni.

       Un alt cititor îşi dă cu părerea despre năvala românilor şi a vecinilor. Ne spune că este jackpot-ul în Franţa şi ne invită, ironic sau nu, să le călcăm pământul : venez, venez…Vedeţi ce face lipsa unui emoticon din ăla rânjâit ?  nu îţi dai seama dacă omul vorbeşte serios sau ba.  Apoi, înşiră, ca pe nişte covrigi uscaţi, serviciile gratuite care aşteaptă imigranţii, concluzionând că, tocmai bine, asistenţele sociale vor avea de lucru. Şi uite aşa ajungi să te întrebi, în afară de asistenţa socială cu ce se mai ocupă francezii. Medici au de la noi, parcă la un moment dat chemau şi profesori. Treburile prin gospodărie, probabil, le fac spaniolii. Polonezii nu ştiu ce le mai fac în ultimul timp.

   Un alt comentator scrie la articolul cu pricina că Franţa devine o ţară săracă şi că francezii, la rândul lor, emigrează în alte ţări bogate. Care-s ţările astea bogate, nu spune şi bine face că nu zice, i-am întoarce pe ai noştri din drum, iar englezii ar rămâne cu buza umflată.

     Enfin, nu-mi dau seama dacă francezii le plâng de milă nemţilor şi englezilor pentru că vin românii şi bulgarii  să le muncească în ogradă  sau dacă se tem că nu vor mai avea cui să dea ajutoarele sociale şi că îşi  pierd statutul de ţară generoasă.

Şi totuşi, ajung să-0 înţeleg pe biata Franţă, dacă mă uit la mâţele somnoroase din spatele blocului meu, care au au obicieiul să îşi scuture blana aristocrată din când în când.

http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2014/01/03/20002-20140103ARTFIG00186-l-allemagne-et-le-royaume-uni-redoutent-l-afflux-de-travailleurs-roumains-et-bulgares.php?pagination=5#nbcomments

O părere la “În lipsă de pisici tolănite la soare…

  1. Pingback: “POVEŞTI DE DEŞTEPTAT” – un blog nou ce pare a fi pornit bine | Românica blues

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: