Unde-i grobianism, vai de picioare. Ale cui picioare ?

le b a ba de la betisessTitlul acestei postări, cu siguranţă, vă sună cunoscut. Parcă l-aţi mai  auzit pe undeva, dar nu chiar aşa, în forma aceasta. Cred că ştiu de ce sunteţi nedumeriţi. Ceva nu se leagă în titlu, aşa cum bunul simţ nu se prinde de orice costum lustruit. Sau poate că nu ştiţi ce înseamnă cuvintele „grobian”, „grobianism” ?  Nu-i grav, nu se lasă cu ruşine. Nu vă gândiţi că grobianismul este un medicament pentru reumatism şi face rău. Grobianismul sună bine. Grobianismul  nu este un curent literar despre care să scrie ăştia mici la bac. Nu este nici o găseliniţă jurnalistică şi, culmea, nici nu se trage de la numele unui ministru. Vă pot da un indiciu, grobianismul este ceva cu forme rubensiene. Şi ce forme rubensiene are… la unii !  Ah, nici aşa nu este bine. Am impresia că mai rău ne băgam în ceaţa asta groasă a cuvintelor.

Aşadar, de când moda aceasta de a numi prostia, grosolănia, lipsa bunului simţ şi mitocănia …grobianism ? Poporul german, de fapt, un om de ispravă de-al lor, a lăsat moştenire omenirii acest cuvânt, pe care l-am auzit trâmbiţat ostentativ de către mass-media, în ultimele trei săptămâni, de mi s-au înfundat urechile.  La propriu. Tot la propriu, de astă-dată, din cauza posesorilor de grobianism, este vai de picioarele obosite ale acestei ţări. Şi apoi, dacă întoarcem şi pe burtă acest cuvânt, vedem că-i risipă de onoare românească. Chiar nu ne-am găsit noi un reprezentant român pentru mitocănie, mojicie… de ce trebuia să-l luăm pe Grobian din curtea nemţilor cînd îi aveam  disponibili pe Băsescian, Pontacian, Udrecian, Antonescian, Becalian, Voiculescian, Pricopescian…şi încă câţiva?

Totuşi, mie îmi plăcea mai mult vorba veche şi românească, „Unde nu-i cap, vai de picioare”. Măcar prostul verifica dacă capul este acolo. Acum spune-i prostului că-i grobian şi-l faci să se considere academician.

O părere la “Unde-i grobianism, vai de picioare. Ale cui picioare ?

  1. Zici: „…Sau poate că nu ştiţi ce înseamnă cuvintele “grobian”, “grobianism” ?”
    Te înşeli. Cine nu ştie ce înseamnă nu îţi citeşte producţiile. Citirea firmelor de la magazine este o lectură atât de obositoare pentru ăia încât până şi citirea etichetelor de pe sticle devine ceva mult prea mult … 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: